Peter Hansens forord – alt det, øjet falder til ro ved

Peter Hansen i sin have i Ramløse

Peter Hansen i sin have i Ramløse

Der er så ubegribeligt smukt heroppe! Og med det udbrud hentydes både til hele den nordsjællandske lokalitet og ikke mindst selve Ramløse – højt hævet over det omgivende terræn. Og man kan virkelig se langt ud i horisonten. I klart vejr er den svenske kyst til at få øje på fra området omkring møllen. Ligegyldigt om vi vender øjet mod søen, Ellemosen, byens karakteristiske bygninger eller det omgivne åbne land, så ser det ud, som om stedet har det hele: alt det, øjet falder til ro ved.

Der er så meget himmel; og der er så langt at se til alle sider. I min barndom havde jeg en tilknytning til Tibirke Sand, og det har sat dybe spor. Men selv om et langt liv i en smuk københavnsk forstad har bragt mange gode oplevelser, så var det altid det nordsjællandske, der trak. Utallige er de madkurve, der er blevet tilberedt gennem årene for først at bli­ve nydt, når vi på en fridag nåede frem til Ramløse Havn, Tisvilde Hegn, eller blot holdt ind til siden, hvor udsigten var skøn.

Så tanken om at flytte herop permanent, når muligheden opstod, modnedes langsomt. Min kone og jeg selv måtte dog vente til pensionsårene. Nu har vi bygget vores hus og skabt vores have midt i det hele.

Nysgerrigheden omkring Ramløses fortid og nutid optager os meget. Heldigvis er der skrevet mange bøger om egnen. Og så er der jo de mange mennesker, som allerede på glimrende vis har forsket i byens og stedets fortid. Men noget nyt og virkeligt morsomt blev de mange mennesker, vi mødte, som havde lyst til at fortælle om deres eget liv i byen. Det blev en uvurderlig kilde til byens historie, som den er blevet fremstillet i bogen. Man bliver virkelig mødt med åbne arme heroppe.

Ideen til en bog om Ramløse dukkede tidligt op. Vores møde med Leif Ziegler satte skub i processen. Leif havde allerede boet små 40 år i byen og kendte ”alle og enhver”. Desuden var han nærmest opslugt af egnens historie. Det er blevet til et fantastisk samarbejde.

Det var tanken, at interviews og beretninger skulle bringes på lige fod med de historiske fremstillinger. Det er blevet bogens primære opgave at fortælle om det nye Ramløse, der opstod i tiden omkring og efter 1960. På blot en snes år var byens indbyggertal næsten tidoblet, hvilket totalt ændrede den samfunds­mæssige balance. Fra da af kendte man ikke længere alle. Blev det en positiv eller en problematisk udvikling? På den politiske front betød kommunesammenlægningerne i 1970 og igen i 2007, at byen ubemærket afgav en betydelig og næsten uoprettelig suverænitet. Hvordan kan man spore det i dag?

Men den imponerende velvilje, som Ramløses beboere har vist dette projekt har glædet os meget. Det har givet en interessant og morsom dimension til bogen. Tak for det!